Ostbelgien is de kleine regio van de Duitstalige gemeenschap in België, ook wel de Oostkantons genoemd. Deze regio maakt deel uit van de deelstaat Wallonië, maar had al een eigen parlement en een eigen Duitstalige tv-zender. In 2019 besloot Ostbelgien om een permanente gelote burgerkamer toe te voegen aan de gekozen kamer. Daarmee hadden ze een wereldprimeur: de zogenoemde 'Bürgerdialog' is de eerste regionale institutie met gelote burgers in de moderne geschiedenis.
In de onderstaande podcast wordt parlementsvoorzitter Karl-Heinz Lambertz geïnterviewd over de totstandkoming en de werking van deze gelote burgerkamer. Cruciaal is dat deze kamer tweeledig is: 1) de gelote raad (Bürgerrat) kiest de thema's en koppelt voorstellen naderhand terug naar de gekozen kamer; 2) aparte gelote panels (Bürgerversammlungen) werken de thema's uit tot voorstellen. Reden voor deze taakverdeling is het tegengaan van koehandel, dus het tegengaan van fractievorming en van uitruil van eventuele minderheidsstandpunten tussen groepen gelote burgers.
Podcast:
Ostbelgien: Mit Bürgerinnen und Bürgern im permanenten Dialog
(januari 2021, 36 minuten)
Meer over de Bürgerdialog in Ostbelgien:
- Duitstalige regio Oost-België krijgt als eerste permanente gelote burgerraad
- Korte uitlegvideo lotingsstelsel Belgische Oostkantons
- Eerste gelote burgers Oostkantons plaatsten in november verpleging bovenaan op agenda
Meer over andere institutionalisering van burgerloting:
- Initiatiefgroep verzoekt om permanente gelote burgerraad voor Aken
- Londense district Newham krijgt proef met burgerraad
- Burgerberaad over toekomst van Schotland beveelt burgerloting aan
- Loting van vertegenwoordigers in de Franse strijdkrachten
Zie ook:
- Designing a Permanent Deliberative Citizens’ Assembly - The Ostbelgien Modell in Belgium
auteurs: Christoph Niessen en Min Reuchamps
'In this paper, we aim at explaining how the initiative was born, how the model was designed and how it is implemented. In our analysis of the political process, we provide twelve factors to explain why such an advanced model of citizen deliberation came into existence.' (pdf, 29 blz)