Volt wil permanent burgerberaad

Submitted by webmaster on Tue, 30-05-2023 - 07:25

Op 29 mei jl. heeft de politieke partij Volt Nederland in Amsterdam een manifest gepubliceerd voor een 'permanent burgerberaad'. Hiermee wordt een burgerraad of burgerkamer bedoeld: een permanente institutie met gelote burgers, in aanvulling op het huidige bestel met verkiezingen, zoals deze eerder al in Oost-België en Parijs zijn opgezet. Volt wil, aldus het bericht op haar website, de democratie radicaal moderniseren en ziet permanente burgerberaad als een van de instrumenten die als doel hebben het vertrouwen tussen burger en overheid te herstellen.

'Met een permanent burgerberaad wil Volt ervoor zorgen dat de organisatie van burgerberaden – van a tot z – via wetgeving wordt belegd bij een daarvoor opgericht instituut. Dat instituut houdt zich o.a. bezig met de agendering van geschikte onderwerpen voor ‘losse’ burgerberaden, het waarborgen van de minimale kwaliteitsstandaarden en opvolging van de aanbevelingen richting de politiek.'

Tweede Kamerleden Inge van Dijk (CDA) en Renske Leijten (SP) spraken hun steun uit voor het permanente burgerberaad, zoals te horen was in het ochtendnieuws van NPO Radio 1 over Volts manifest. [luister vanaf 17:25, 4 minuten]. Leijten ziet een burgerberaad echter als onlosmakelijk verbonden met een referendum. Volt Kamerlid Laurens Dassen wil dat Nederland het eerste land ter wereld wordt met een permanent burgerberaad.


Bronnen:

 

Zie ook: