Terry Bouricius komt met nieuw boek over loting

Submitted by webmaster on Wed, 19-07-2023 - 08:02

Het ene na het andere opzienbarende boek over loting verschijnt. Alleen al dit jaar verschenen The Government of Chance (Sintomer) en The Keys to Democracy (Pope). Er valt bijna niet meer tegenop te lezen, en nu blijkt ook Terry Bouricius — voormalig Amerikaans politicus (Vermont) en toonaangevend denker over loting — bezig met het schrijven van een nieuw boek: The Trouble with Elections. Geheel in stijl met het deliberatieve gedachtegoed publiceert Bouricius in losse delen conceptversies, waarop belangstellenden commentaar kunnen leveren om het uiteindelijke boek beter (nóg beter!) te maken. Je aanmelden voor het ontvangen van conceptversies kan hier.

Het bijzondere aan Bouricius is dat hij dus zelf ook langdurig politicus is geweest, namelijk volksvertegenwoordiger in het parlement van de staat Vermont. Daar raakte hij gefrustreerd doordat hij merkte dat verkiezingen totaal niet werkten. Later ontdekte hij tot zijn verbazing, terwijl hij eigenlijk op zoek was naar beter kiesstelsel, als toeschouwer bij een burgerberaad in British Columbia (Canada) óver zo'n nieuw kiesstelsel, dat beraden van gelote burgers zélf een veel beter alternatief waren. In dit interview vertelt hij uitgebreid over zijn democratische zoektocht en dat hij nu als 'herstellend politicus' bezig is met het realiseren van loting: aanvankelijk gedacht als zijn two-hundred year project, maar omdat loting wereldwijd zo snel terrein wint, inmiddels als zijn fifty-year project.

Bouricius publiceerde eerder een toonaangevend artikel over multi-body sortition (meerkamerloting): een blauwdruk voor een geheel nieuw stelsel zonder verkiezingen, dat dus puur op loting is gebaseerd, waarin een zestal kamers elk hun eigen taak krijgen. Ook publiceerde hij in 2017 een klein boekje over loting, (S)election: Sortition, the democratic alternative, dat voor € 0,99 te koop is bij Amazon.nl en ook leesbaar is met het gratis Kindle reader programma.


Bron:

 

Zie ook: