Op gemeentelijk niveau is het organiseren van een succesvol burgerberaad al niet gemakkelijk, maar hoe doe je dat op mondiaal schaalniveau? Hoe loot je mensen in zoveel verschillende landen? Hoe haal je ze over om mee te doen? Hoe breng je ze bij elkaar? Hoe laat je ze met elkaar communiceren ondanks al die taalverschillen? En waarschijnlijk de grootste uitdaging: hoe gaan hun adviezen noemenswaardige impact hebben op de besluitvorming, die op mondiaal niveau sowieso al moeilijk is? Een democratisch proces vereist bovendien een demos, een volk, en kan op mondiale schaal wel van een volk gesproken worden?
Toch zijn er mensen en organisaties die er niet voor terugdeinzen deze uitdaging aan te gaan. Sommige problemen, met het probleem van klimaatverandering als duidelijkste voorbeeld, zijn nu eenmaal naar hun aard mondiaal, en kunnen dus alleen maar door wereldwijde samenwerking worden opgelost. Dan zijn mondiale burgerberaden wellicht het proberen waard. Hoe om te gaan met het beheer van de oceanen is ook zo'n uitgesproken mondiaal thema, met allerhande juridische, economische, ecologische en geopolitieke kanten.
De Duitse lotingswebsite Bürgerrat van Mehr Demokratie berichtte afgelopen voorjaar over een mondiaal burgerberaad over bescherming van de oceanen. De bedoeling is dat burgers hun stem gaan laten horen op de VN-conferentie over de oceanen in 2025. De aftrap van het burgerberaad was fysiek: 43 burgers uit dertig landen ontmoetten elkaar in Barcelona. Uiteindelijk is het de bedoeling om maar liefst 10 duizend burgers uit honderd landen deel te laten nemen door middel van decentrale burgerberaden van vijftig tot honderd deelnemers. Ook is er sprake van een meertalig online platform dat miljoenen burgers erbij zou moeten gaan betrekken.
De resultaten van het overleg zullen in de vorm van duidelijke prioriteiten en concrete aanbevelingen worden gepresenteerd op de VN-oceaanconferentie in mei 2025. De bedoeling is vanzelfsprekend dat die resultaten, net als bij burgerberaden op gemeentelijk niveau, worden geïntegreerd in de politieke besluitvorming.
Bron:
Zie ook: