Michigan loot burgers voor opnieuw bepalen grenzen kiesdistricten

Submitted by webmaster on Sat, 25-04-2020 - 09:18

4 januari 2020 - De Amerikaanse staat Michigan treft voorbereidingen burgers te loten om opnieuw de grenzen van de kiesdistricten te bepalen. De grenzen van de Amerikaanse kiesdistricten zijn van belang bij het kiezen van vertegenwoordigers in de twee kamers van het Amerikaanse parlement: de Senaat en het House of Representatives.

Het is belangrijk dat het trekken van kiesdistrictsgrenzen op een onafhankelijke manier gebeurt, omdat anders politieke partijen de grenzen zo kunnen trekken dat deze voor hen gunstig uitpakken, dus dat ze makkelijker een vertegenwoordiger van hun politieke kleur gekozen kunnen krijgen. De in 2018 gewijzigde grondwet van Michigan maakt het mogelijk om gelote burgers beslissingsbevoegdheid te geven om de grenzen te bepalen.

De grenzen van de kiesdistricten worden om de tien jaar opnieuw bepaald op basis van de nieuwe gegevens uit het Amerikaanse bevolkingsonderzoek. De gelote groep burgers zal voor vastgestelde aandelen bestaan uit Democraten, Republikeinen en onafhankelijke kiezers.


Bron: Electoral redistricting by an allotted citizens commission in Michigan, Equalitybylot.com


Zie ook: