Maastricht gaat pilot doen met een burgerraad

Submitted by webmaster on Sat, 22-04-2023 - 15:08

Maastricht gaat een pilot doen met een burgerraad van honderd inwoners. Vooralsnog zijn er enkele belangrijke zaken onduidelijk, zoals: betreft het een experiment met een tijdelijk burgerberaad over een specifiek onderwerp (hier namelijk de omgevingsvisie) zoals die ook in veel andere gemeentes plaatsvinden, of betreft het, waar het woord 'raad' naar verwijst en ook de verwijzing naar de burgerraad in Brussel, een aanloop naar een permanente raad, die steeds weer een ander onderwerp kan gaan behandelen, eventueel zelfs naar eigen keuze?

Ook blijkt uit de berichtgeving niet wat hoe selectieproces precies zal verlopen. Het bericht van RTV Maastricht meldt dat 'iedereen' een brief in de bus krijgt en zich dan kan opgeven waarna uit deze groep geloot zal worden, maar Volt raadslid Mart den Heijer, aanjager van het idee, heeft het in de talkshow Maastricht Belicht over een 'tweede loting'. Het is dus onduidelijk of er eerst zelfaanmelding plaatsvindt in combinatie met al dan niet gestratificeerde loting, of alleen een gestratificeerde loting, dus zonder eerst een ronde van (onwenselijke) zelfaanmelding.

Het idee van de burgerraad wordt door de hele Maastrichtse coalitie gedragen. De gelote burgers zullen gedurende twee à drie maanden in de avonden en weekenden bij elkaar komen, en werken onder een van de gemeenteraad onafhankelijke voorzitter.
 

Bron:

 

Zie ook: