Boeken over democratie

Tegen verkiezingen
auteur: David Van Reybrouck
De Vlaamse schrijver Van Reybrouck analyseert de crisis van het verkiezingsstelsel, legt uit waarom het loten van burgers een beter alternatief kan zijn, beschrijft de geschiedenis van loting vanaf het oude Athene en doet uit de doeken dat het begrip democratie tot een paar eeuwen terug niet verwees naar verkiezingen maar naar loting en dat verkiezingen na de achttiende eeuwse revoluties juist werden ingevoerd om democratie tegen te houden.

Power in Deliberative Democracy: Norms, Forums, Systems
auteurs: Nicole Curato, Marit Hammond en John Min
'This book (...) argues that deliberative democracy’s tense relationship with power is not a pathology but constitutive of deliberative practice. Deliberative democracy gains relevance when it navigates complex relations of power in modern societies, learns from its mistakes, remains epistemically humble but not politically meek.'

Enabling National Initiatives to Take Democracy Beyond Elections
UN Democracy Fund & the newDemocracy Foundation
Gratis handboek voor het ontwerpen en organiseren van democratische besluitvorming door middel van gelote burgerraden, met hoofdstukken speciaal gericht op politici, ambtenaren, belangenbehartigers en projectteams (pdf, 232 blz).

Designing Deliberative Democracy: The British Columbia Citizens’ Assembly
Mark Warren en Hilary Pearse
In 2004 werden 160 gelote burgers in staat gesteld om het kiessysteem van de Canadese provincie British Columbia te hervormen. Hiermee kregen gelote burgers voor het eerst in de moderne geschiedenis de mogelijkheid om het politieke systeem zélf te veranderen.

Citizens' Assemblies; Democracy that Works
auteur: Marcin Gerwin
gratis downloads; beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Pools

Uitgebreide boekenlijst op equalitybylot.com
gerangschikt per jaar, beginnend in 425 voor Christus

Boekenlijst uitgebracht door leden van het wereldwijde samenwerkingsverband Democracy R&D