Haute-Garonne krijgt permanente burgerraad, maar met ontoereikende loting

Submitted by webmaster on Sat, 03-12-2022 - 10:11

Het Franse departement Haute-Garonne krijgt een permanente gelote burgerraad: de Assemblée citoyenne. De burgeraad zal bestaan uit 162 burgers die voor twee jaar zitting zullen nemen. Het probleem is echter de selectieprocedure: burgers konden zichzelf aanmelden en de daaropvolgende loting was ook nog eens zeer beperkt gestratificeerd: alleen op basis van geslacht en kanton. Daarom zal deze burgerraad dan ook hoogstwaarschijnlijk geen goede afspiegeling van de bevolking van het departement vormen.

De reden dat er is gekozen voor deze onwenselijke zelfaanmelding met daarna beperkt gestratificeerde loting, in plaats van bijvoorbeeld loting gevolgd door zelfaanmelding en verdergaande gestratificeerde herloting, is de focus op het selecteren van gemotiveerde burgers, die dus bereid zijn twee jaar zitting te nemen in de raad; een relatief lange periode.

De agendering van de burgerraad kan zowel bepaald worden door de voorzitter van de gekozen departementsraad, als door burgers in de burgerraad zelf. De burgerraad heeft onder meer als doel problemen te identificeren die spelen in het departement, het formuleren van oplossingen daarvoor en het reflecteren op het werk van de gekozen departementsraad.

Anders dan bij de Oost-Belgische en Parijse burgerraad, is er geen scheiding gemaakt tussen een agenderende raad en aparte thematisch gerichte werkgroepen. De werkgroepen van de burgerraad van Haute-Garonne worden gevormd door de burgers in de raad zelf, wat het probleem van koehandel met zich mee kan brengen; iets wat het democratische karakter verder beperkt en de problematische karakter van gekozen vertegenwoordigingen juist verder weerspiegelt.

Ligging van het departement Haute-Garonne in Frankrijk


Bronnen: