Hamburgse historici bouwen lotingsmachine uit de oudheid na

Submitted by webmaster on Tue, 21-04-2020 - 07:51

Voor het loten van burgers werd in het oude Athene een lotingsmachine gebruikt. Deze lotingsmachine, kleroterion genoemd, maakte het mogelijk om betrouwbaar en efficiënt te loten.

Burgers die voor een bepaald ambt in aanmerking wilden komen, hadden elk een soort kaartje met daarop hun naam. De verzamelde kaartjes werden in willekeurige volgorde in de sleuven van de lotingsmachine gedaan.

Bovenin de machine werden witte en zwarte balletjes gedaan: in totaal evenveel balletjes als het aantal kaartjes in de sleuven. Het aantal witte balletjes stond voor het aantal benodigde, dus in te loten functionarissen voor de betreffende taak.

De gehusselde balletjes vielen in willekeurige volgorde omlaag door een buis, waar ze aan de onderkant een voor een uitkwamen. De kaartjes in de sleuven werden nu op een bepaalde volgorde afgewerkt, bijvoorbeeld rij voor rij en van links naar rechts. Was het balletje wit, dan werd het kaartje - de betreffende persoon - ingeloot; was het balletje zwart, dan werd deze uitgeloot.

Animatie die de werking van een kleroterion toont

Door gebruik te maken van verschillende kolommen, in de video aangegeven door de vijf hoofdletters, kon ook gestratificeerd geloot worden. Op die manier konden er uit bepaalde subgroepen waaruit zich relatief weinig vrijwilligers hadden aangemeld, toch genoeg mensen worden ingeloot om het aandeel van die subgroep in de totale bevolking goed te weerspiegelen.

Bron: Historiker-Team baut antike Losmaschine nach, Universiteit Hamburg, 2017  (2 minuten)


Zie ook: