Groen licht voor Nederlands burgerforum over klimaat

Submitted by webmaster on Mon, 03-07-2023 - 09:07

In maart 2024 zal in Nederland het Burgerforum Klimaat van start gaan. Daarin zullen 175 gelote burgers in een periode van zes maanden adviezen gaan opstellen voor nationaal klimaatbeleid. De Tweede Kamer heeft hier op woensdag 28 juni mee ingestemd. Bij de gestratificeerde loting, die nodig is om de groep gelote burgers een goede afspiegeling te laten zijn van de bevolking, wordt gekeken naar geslacht, opleiding, woonplaats, leeftijd, migratieachtergrond en mening over het klimaatbeleid. De deelnemers krijgen een onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding en kinderopvang en hulp bij de toegankelijkheid als dat nodig is.

De vraag luidt: 'Hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?'

Vanuit de Kamer klonk ook kritiek en twijfel. De vraagstelling zou, overigens ook volgens Harm van Dijk van G1000.nu, te beperkend zijn. En wordt het burgerforum wel goed georganiseerd? Ook was er de vraag wat er gebeurt als er geen Kamermeerderheid is voor de voorstellen van het burgerforum. Die zorg is er ook omdat er al een half jaar na afloop van het burgerforum, dus in maart 2025, Tweede Kamerverkiezingen zullen zijn.

Hoewel dit burgerforum een mijlpaal is, is het niet het eerste Nederlandse forum met gelote burgers op nationaal niveau. In 2006 vond het Burgerforum Kiesstelsel plaats, met 140 gelote burgers. In april 2008 liet het kabinet-Balkenende IV weten de adviezen van het Burgerforum niet over te nemen.
 

Bron:

 

Zie ook: